Al 40 jaar Kerstpakketten Specialist
+100 pakketten Bestel voor oktober!
Eigen inpakcentrale
Levering t/m 23 december
Vragen? Neem contact met ons op

Wat is de werkkostenregeling (WKR)?

Wat is de werkkostenregeling (WKR) - Ontdek de Werkkostenregeling (WKR) - Vrijheid voor Werkgevers - www.Krstpkkt.nl

Ontdek de Werkkostenregeling (WKR): Vrijheid voor Werkgevers!

De Werkkostenregeling (WKR) biedt werkgevers de mogelijkheid om zelf te bepalen welke vergoedingen, giften en verstrekkingen zij belastingvrij aan hun werknemers bieden. Denk aan cadeaubonnen, sportabonnementen en kerstpakketten vol vreugdevolle verrassingen.

Hoe Werkt de Regeling?

Wat is de werkkostenregeling (WKR) - Ontdek de Werkkostenregeling (WKR) - Vrijheid voor Werkgevers - www.Krstpkkt.nlBinnen de WKR is er sprake van een vrije ruimte, een bedrag dat werkgevers belastingvrij mogen besteden. Deze vrije ruimte wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. In 2023 bedraagt de vrije ruimte 3,0% van het fiscale loon tot en met €400.000. Voor het deel van de loonsom boven €400.000 is de vrije ruimte in 2023 vastgesteld op 1,18%. Wanneer het bedrag dat u belastingvrij besteedt de grens van de vrije ruimte overschrijdt, dient u over het overschrijdende deel 80% belasting te betalen.

Meer informatie over de werkkostenregeling en de vrije ruimte kunt u vinden in hoofdstuk 10 van het ‘Handboek Loonheffingen’. Het handboek is te downloaden via de pagina Loonheffingen.

Gerichte Vrijstellingen: Belastingvrije Mogelijkheden

Naast de vrije ruimte kunt u ook gebruikmaken van gerichte vrijstellingen. Deze vergoedingen, giften of verstrekkingen zijn eveneens belastingvrij, maar vallen niet binnen de vrije ruimte. Een voorbeeld van een gerichte vrijstelling is het vergoeden, geven of beschikbaar stellen van een laptop, of het vergoeden van cursussen of overnachtingen voor het werk.

Meer informatie over gerichte vrijstellingen vindt u in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. Het handboek is te downloaden via de pagina Loonheffingen.

Werkplekvoorzieningen: Nihilwaardering en Normbedragen

Sommige werkplekvoorzieningen hebben geen invloed op de vrije ruimte dankzij nihilwaarderingen. Deze voorzieningen worden gewaardeerd op €0 en zijn daardoor belastingvrij. Denk bijvoorbeeld aan koffie en thee op kantoor of een OV-abonnement. Nihilwaarderingen vallen buiten de vrije ruimte.

Voor bepaalde andere werkplekvoorzieningen gelden normbedragen. Dit zijn onder andere:

  • Maaltijden in de bedrijfskantine
  • Kinderopvang geregeld door de werkgever
  • Huisvesting op de werkplek

Voor meer informatie over nihilwaarderingen en normbedragen verwijzen we u naar hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. Het handboek is te downloaden via de pagina Loonheffingen.

Bron: Wat is de Werkkostenregeling (WKR)?